María Santos

María Santos Gorrostieta Salazar

Aquesta dona, que és una perfecta desconeguda per nosaltres, ha dit coses com aquesta:

“Tot i a risc de la meva seguretat i la de la meva família, tinc una responsabilitat amb el meu poble, amb els nens, les dones, els avis i els homes que es deixen la vida cada dia sense descans per a guanyar-se un tros de pa…; no és possible que jo claudiqui doncs tinc tres fills a qui educar amb el meu exemple”.

Aquestes manifestacions les feia María Santos Gorrostieta Salazar després d’haver sofert dos atacs homicides. En el primer, l’octubre de 2009, va morir el seu marit. Ella, malgrat les diverses ferides al pit produïdes per les bales assassines i el dolor per la pèrdua del seu home, es va refer i va tornar a la seva feina: l’alcaldia de Tiquicheo, un municipi perdut a 2 hores i mitja de la capital de l’estat de Michoacán, Mèxic.

El gener de 2011, quan anava a una reunió d’alcaldes al veí estat de Guerrero, va ser atacada de nou i de nou va sobreviure a les bales miraculosament.

Ara ja no feia d’alcalde, però, dilluns passat va desaparèixer; dimarts un familiar va denunciar la seva desaparició, i la matinada de dijous es va trobar el cadàver d’una dona que divendres va ser identificat com el de María Santos. Tenia 36 anys.

No se sap ni qui l’ha mort ni qui va atemptar contra ella en les dues ocasions anteriors. Com explica Salvador Camarena, periodista, a Mèxic hi ha dos governs: l’oficial, presidit per Fausto Vallejo des de fa uns mesos, i el real, controlat per grups que cobren impostos a la població i que decideixen qui pot viure i qui ha de morir.

Avui, quan he llegit el seu escrit a la secció d’obituaris, la notícia m’ha impactat. I he pensat que la realitat ha superat la ficció, com sempre. Encadenant pensaments, m’he dit a mi mateix que deu ser per això que ens fascina tant el cinema. A les pel·lícules, normalment, els bons acaben guanyant per obra i gràcia dels guionistes i el director. No estaria gens malament que el déu a qui tants cops invoquem en les nostres converses, concebis un bon guió per una mala pel·lícula i la dirigís. D’actors ja farem nosaltres, però que guanyin els bons, si us plau!

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s