Senyals… minsos, però esperançadors

Brots esperançadorsRecentment s’ha sabut que l’advocat del marroquí Mohammed Aziz, veí de Martorell, va demanar la nul·litat del contracte de préstec hipotecari que havia subscrit amb amb Caixa Tarragona, ara CatalunyaCaixa, per contenir clàusules abusives. José María Fernández, titular del jutjat mercantil nº 3 de Barcelona, la va admetre a tràmit i va elevar una pregunta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Mentrestant, va suspendre el procés. Juliane Kokott, advocada general de l’esmentat tribunal, ha donat la raó a l’advocat de Mohammed.

Els jutges comencen a alçar la seva veu per denunciar els abusos d’una norma feta a la mida dels poderosos. “No podem viure d’esquenes a la realitat, a la societat. No podem ser tan insensibles. La bena als ulls és la de la imparcialitat, no la de la insensibilitat”, diuen. Cóm no serà la cosa d’injusta i abusiva quan afegeixen: “Fins i tot els polítics han hagut de reaccionar”. Efectivament, aquests darrers dies, el Partit Popular i el Partit Socialista, s’han posat d’acord en que han de treballar conjuntament i consensuar una nova normativa que humanitzi la llei hipotecària.

No obstant, haurien d’haver-ho fet abans. Amaia Egaña tenia 53 anys quan divendres passat es va suïcidar minuts abans que la comitiva judicial accedís al seu habitatge per a desnonar-la. Tenia un deute amb La Caixa que no podia pagar.

Després d’això, Kutxabank i Ipar Kutxa han anunciat la paralització temporal dels processos de desnonament que tenen en marxa. Abans ho havia fet el Banco Pastor.

No obstant, el Sr. Ángel Ron, president del Banco Popular, després de la junta general extraordinària d’accionistes, advertia que la nova normativa podia premiar l’impagament i dificultar la recuperació econòmica.

L’alcalde de Santa Cruz de Tenerife diu que va forçar la paralització d’un desnonament instat per Bankia, retirant de l’entitat 1,5 milions d’euros de la corporació que presideix.

No obstant, Bankia diu que ningú ha fet canviar la seva postura “negociadora” amb la veneçolana Carmen Omaña, desallotjada del seu habitatge el mes passat i en vaga de fam des de fa 5 dies.

Segons una enquesta de Metroscopia, el 97% dels espanyols defineix com a molt dolenta la situació econòmica del país i el 64% reconeix sentir-se angoixat per ella. De cada 100 persones enquestades, 95 reclamen el canvi urgent de la llei hipotecària, i 90 creuen que les entitats financeres han abusat de la bona fe i de l’escassa formació jurídica dels seus clients. També 9 de cada 10 pensen que els tribunals haurien de buscar solucions equitatives i raonables per la part més dèbil i, malgrat tot, 3 d’elles reconeixen que no tots els bancs i caixes han actuat de la mateixa manera.

Per acabar, un paràgraf de José Juan Tohària, que comenta l’enquesta en el seu article Paro, pobreza y desalojos (El País, 11 de novembre de 2012):

Este proceso de caída libre que la ciudadanía tiene la sensación de estar viviendo presenta dos efectos colaterales cuyas posibles implicaciones no cabe infravalorar. Por un lado, ha contribuido a que la gente se haya hecho más solidaria con quienes lo están pasando mal: lo percibe así un masivo 74%. Lo cual, sin duda, resulta positivo, pues indica que, en plena crisis, los valores cívicos más básicos y profundos parecen estarse reforzando y consolidando en vez de desgastarse -al menos por ahora-. Pero, al mismo tiempo, este repliegue sobre la mutua y recíproca ayuda ciudadana puede conllevar un inquietante debilitamiento de la confianza en las instituciones públicas: un 63 % indica, en efecto, que la crisis está incrementando el desentendimiento ciudadano respecto de los asuntos colectivos y de las cuestiones de interés general. En otras palabras: la sociedad civil podría estar buscando remedio y consuelo en y por sí misma a su creciente sensación de desvalimiento, a la vez que percibe al ámbito de la gestión colectiva, es decir, de la política, como algo cada vez más ajeno, distante… e inoperante.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s