Canvi i evolució

Evolució

“Un canvi esdevé perquè persones normals fan coses extraordinàries”

Ahir parlava d’aquesta frase, atribuïda a Barack Obama. Avui la reprenc, doncs em sembla interessant explicar el que em suggereix.

Tots som persones normals. Cadascú de nosaltres té les seves peculiaritats, les seves aptituds i les seves limitacions. Això és el que ens fa diferents a uns dels altres. L’excepcionalitat rau, en tot cas, en aquelles coses que fem… i tots som capaços de fer coses excepcionals.

Què és excepcional? Qualsevol cosa que s’aparti de la normalitat, entesa com a rutina, com a inèrcia.

La humanitat ha evolucionat fins allà on és ara a còpia d’accions excepcionals de persones normals. Per inèrcia, mai ens hauriem mogut d’allà on érem quan encara teniem el cos ple de pèl i caminàvem acotats. Tots els grans avanços de la nostra espècie tenen el seu origen en alguna actitud individual, rebel, imaginativa, davant la injustícia o la dificultat. En tot moment sempre ha hagut algú que ha ofert resistència a la inèrcia que empeny les nostres vides, i ho ha fet amb la tossudesa i la constància que només aporta la convicció que les coses poden ser d’una altra manera. I sempre ha estat gràcies a aquesta tossudesa i a aquesta constància com l’actitud innovadora d’aquests individus ha anat arrelant en els seus congèneres i escampant-se fins a convertir-se en una manera diferent d’entendre el món i la vida.

No estic parlant només d’avanços materials, que també -són molt importants, però reservats a que té aptituds innates necessàries-, estic parlant d’actituds ètiques, morals, a l’abast de tothom. Estic parlant de veure la vida des d’un punt de vista més humà, més humanista, no tan materialista com la contemplem. Acostumem a dir: “Això és el que hi ha”. I ens conformem. Més que conformar-nos, jo diria que el que fem és convèncer-nos que no podem fer res per canviar les coses, de manera que convertim la frase en una coartada mental per a no fer res.

Cadascú en el seu àmbit, amb les seves aptituds i tenint en compte les seves limitacions, adoptant una actitud més compromesa, pot contribuir a canviar la inèrcia de la seva vida, de les nostres vides.

Té raó en Barack Obama quan diu que “Un canvi esdevé perquè persones normals fan coses extraordinàries”.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s