Més heroïnes

La justíciaAlguna cosa està canviant en la nostra societat, en línia amb el que venim dient els qui defensem la idea que aquesta no és només una crisi econòmica, sinó també de valors, i que no ens en sortirem si no som capaços de recuperar-los, de reinventar-nos com a persones.

La jutgessa Gemma Vives, titular del Jutjat de Primera Instància 44 de Barcelona, va dictar un acte judicial en el que sostenia que el deute d’un particular amb una entitat financera per l’impagament de quotes d’una hipoteca, havia de considerar-se saldat amb l’adjudicació de la finca en subhasta pública. Era l’any 2010 i, en dictar la seva sentència, la jutgessa considerava com a valor de l’habitatge el valor de taxació, no el d’adjudicació. L’entitat financera afectada es considerava perjudicada per la seva resolució i la va recórrer. Ara, l’Audiència Provincial de Barcelona acaba de revocar-la i de donar la raó a l’entitat bancària.

En relació a la seva polèmica sentencia, la magistrada ha comentat: “La crisi no ha de perjudicar únicament al deutor. El banc, li hauria donat els diners que li va donar si l’habitatge no valia els diners que deia que valia? Vaig entendre que es tractava d’una situació de privilegi pel banc. El problema rau en la regulació de les subhastes, que afavoreix els bancs. En aquestes situacions, per raons de justícia, entenc que n’hi ha prou amb el lliurament de l’habitatge. L’execució hipotecària és legal, però no és justa. Qui perd casa seva perd la dignitat, perd el seu cau. Ja sé que un jutge no és una ONG, però té pell”.

I, en relació a la seva funció, diu: “Cal interpretar la llei. Els jutges estem al límit; la llei no t’ho prohibeix, però tampoc t’ho permet. Què fas, doncs? Estem sotmesos a la llei, però hem de tenir sensibilitat”.

És només un petit pas, mol petit, però a mi m’omple d’esperança. Mai els canvis socials s’han donat d’un dia per l’altre. Sempre han estat processos llargs i lents. Si no fos per els petits avenços -aquesta i altres sentències semblants que ja s’han dictat a l’estat espanyol, tot i que després siguin rebutjades per instàncies superiors- sempre romandríem al mateix lloc. Em sembla molt important que una jutgessa manifesti públicament que la llei no està feta només per complir-se. Això ja ho sabem; a més, ho diuen tots els jutges. La llei cal interpretar-la també i adaptar-la a les diferents situacions d’acord amb criteris de justícia.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s