Innovació

Innovador/a
Les raons per les que la Glòria em va deixar un llibre titulat “El mito del emprendedor. Por qué no funcionan las pequeñas empresas y qué hacer para que funcionen”, no venen al cas. Jo no li havia demanat i no tinc ni dea de perquè el va portar a casa, però vaig acceptar el préstec i li vaig agrair. Perquè ella devia tenir les seves raons i estic segur que són bones, siguin quines siguin. Les coses no ens passen mai per casualitat.
Tot i que la temàtica que tracta no em va en absolut, aquella mateixa nit, abans d’anar a dormir, em vaig posar a fullejar-lo. Vaig començar a llegir per unes pàgines que parlaven d’innovació. Segons l’autor, “innovació és l’habilitat per fer les coses de la millor manera”
“Hòstia! -em vaig dir- Ara resulta que t’has passat la vida innovant, i tu sense saber-ho!”
La definició va més enllà de fer la feina ben feta. Això es dona per sabut. La feina sempre s’hauria de fer ben feta. El que diu l’autor és que la feina s’ha de fer ben feta de la millor manera. Què vol dir de la millor manera? 
Doncs… en el mínim temps possible, si és possible reduir el temps, sense que es ressenti la qualitat (ni que es perjudiqui la salut de qui fa la feina), per exemple.
Però n’hi ha d’altres, d’exemples. Al meu entendre, innovar també és incrementar la satisfacció del treballador fent-li la feina més còmoda i agradable. Produeix més i amb millor qualitat una persona satisfeta que una d’insatisfeta. Sobre tot en tasques de tipus rutinari, això també permet guanyar temps que hom pot destinar a altres tipus de tasques més creatives i gratificants.
Racionalitzar processos, eliminar passos intermedis, suprimir el que no és necessari o no aporta res al procés, reordenar llocs de treball de manera lògica, ubicar màquines, estris i consumibles d’utilització col·lectiva d’una manera racional, que estalviï desplaçaments absurds, en són exemples d’innovació. Totes tendeixen a fer les coses de la millor manera.
En llegir aquelles pàgines, em vaig sentir orgullós de saber-me innovador. Va ser una satisfacció molt íntima, doncs jo sempre he sabut que fer això era bo, tot i que mai m’ho hagi reconegut ningú. Sempre ho he fet intuïtivament, tan quan era un manat com quan jo manava. Sempre he millorat processos, sempre he suggerit i posat en pràctica maneres diferents de fer les coses amb l’objectiu de fer la feina més agradable i lleugera per arribar, com a mínim, als mateixos resultats finals.
Sempre és possible millorar. Sempre és possible fer les coses de millor manera. Fins i tot a casa podem innovar. Optimitzant el temps que hem de dedicar a tasques que són tan ineludibles com rutinàries i poc engrescadores, en guanyem per a dedicar a altres activitats que ens resulten més enriquidores, com ara escriure.
Gràcies, Glòria! Les casualitats no existeixen!

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s