Meditació

Il·lustració: Miluca Sanz
 per El País Semanal
Fa alguns dies vaig compartir al Facebook un enllaç. És l’article titulat “Menos acción, más meditación”, publicat a El País Semanal nº 1845 de 5 de febrer de 2012. En aquell moment, era la única cosa que podia fer, compartir-lo, doncs no tenia temps per posar-me a escriure.
Dintre d’aquesta revista setmanal, suplement dominical del diari El País, hi ha una secció anomenada “Intro-Psicología”, que dóna cabuda a treballs de diversos professionals. Aquests treballs tenen la virtut de parlar d’aspectes de la vida quotidiana que ens afecten a tots, en més o en menys mesura. Els psicòlegs que hi col·laboren, expliquen els temes de manera entenedora, donen pistes per tractar de combatre els efectes negatius, i referències, perquè ens documentem i posem en pràctica els seus consells. Considerant la finalitat que persegueixen, en general, a mi em sembla que tots estan prou bé.
Aquest en concret també està bé. No obstant, en llegir-lo, em va cridar l’atenció que l’autora justifiqui els beneficis de la meditació a partir de les conclusions d’un estudi científic. Realitzat per un equip de psiquiatres als Estats Units, l’estudi conclou que “seguir un programa de meditació de vuit setmanes pot provocar considerables canvis positius en les regions cerebrals relacionades amb la memòria, l’autoconsciència, l’empatia i l’estrès”.
I, us preguntareu, què m’ha sobtat?
La meva estranyesa no rau en el fet que la ciència hagi descobert el que ha descobert, sinó en el fet que calgui que la ciència faci un estudi i que els mitjans es facin ressò de les seves conclusions, per creure que meditar és bo. És que les coses no existeixen si els científics no hi reparen i no les estudien? És que no existeixen si els mitjans no en parlen?
Malauradament, vivim ja en una època en la que donem més credibilitat al que veiem a la televisió que a la pròpia realitat. Malauradament també, encara hi ha molta gent que només creu el que ha estat validat per la ciència, que sempre té solucions per tot: “Si l’àcid acetil salicílic no et treu el mal de cap, prova amb el paracetamol. Si tampoc et funciona, aleshores pren ibuprofén”. I ho fem! Sense qüestionar-nos-ho; i , de vegades, sense que ni tan sols ens ho digui un metge, sinó perquè ens ho diu la veïna o qualsevol desconegut amb el que ens hem topat en una sala d’espera.
No critico la ciència. Critico la nostra incapacitat per entendre que bona part dels mals que ens assolen són conseqüència directa de la nostra forma de vida. Encara que molts no ho creuen, existeixen altres maneres de viure que no són incompatible ni amb la ciència ni amb la tecnologia. Hauriem de fer més cas de la saviesa dels nostres avantpassats i, abans de recórrer a remeis que resulten molt agressius, pensar que hi han d’altres de més naturals i saludables, començant per la manera mateixa com vivim la vida.
Això m’ha sobtat!, que els beneficis de la meditació hagin hagut de ser testats pels psiquiatres, quan la meditació es una pràctica ancestral, particularment en algunes cultures orientals. Sigui com sigui, benvinguts l’estudi i la seva publicació als mitjans. Ara que ens ho diuen ells, ens podem creure que meditar és bo.
Tot i així, proveu de dir-li a algú que mediti per assossegar-se, que evitarà els mals de cap que pateix cada dia. El més probable és que us digui que no té temps.
I és que la vida, avui, més que viure-la, la patim.

P.D.
Si voleu meditar i encara no sabeu còm, el meu mestre de Reiki, Asier Alabarte, publica meditacions guiades en el seu bloc “Tierra y luz”. N’hi ha per triar i remenar i es poden descarregar gratuïtament.

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s